Jag har under en tid nu jobbat med att försöka koppla alla vykort till platserna de är tagna på. Tanken är att vem som helst skall kunna ladda hem mitt projekt och sedan själv kunna ta del av den info jag lagt upp om respektive kort samtidigt som man kan se hur det ser ut idag via Google Earth.
Så vad behövs av dig?
Du behöver dels veta hur jag byggt upp projektet, dels behöver du filen och tillslut behöver du veta hur du använder den. Det hela är väldigt enkelt men jag vill ändå försöka vara så detaljerad som möjligt.
Hur laddar jag ner filen?
Enkelt. Du ser nedladdninglänken nedan. Spara den bara på din hårddisk så är den klart. Den senaste versionen alltid ligga nedan tillsammans med en infofil om vad som förändrats sedan sist.
Hur använder jag filen?
Gå till Google Earth. I menyn till vänster finns flera ikoner. Välj den som heter "Projekt" (en pil i en fyrkant). Där väljer du "Öppna" och letar reda på filen du just laddat ner. En menyrad öppnar sig till vänster och där finns mappar för alla stationer.
Startläget är att allt är dolt. Detta för att inte helt täcka kartan med punkter. Tryck på det överstrukna ögat vid en hållplats så kommer du se alla punkter som finns för just den hållplatsen. Tryck på en nål på kartan. Till höger får du nu upp en informationsruta med text och en miniatyr av vykortet. Dubbelklickar du på miniatyren får du vykortet som helbild.
Nålarna har olika färger enligt följande:
Blå: Hållplats på Säröbanan.
Röd: Vykort med mer eller mindre exakt plats för fotograferingen identifierad.
Gul: Flygfoto med identifierad plats.
Lila: Bilder som hör ihop och används för att identifiera tidpunkt för de olika bilderna.
Grå: Kort vars fotograferingsplats jag är mer eller mindre osäker på
Att tänka på!
Google Earth är lite lynnig med att sätta ut punkter på vissa objekt. Skulle det var så att du inte ser en punkt du letar efter så zooma ut en bit så dyker den upp.
Vidare tycker jag det är enklast att använda 3D läget när man kollar efter ett perspektiv och skall jämföra med ett vykort eftersom man då får bättre grepp om detaljer i miljön.
Skriv gärna hit med alla förslag till förbättringar, förändringar och annat. Tack!
Ladda ner senaste versionen här.